itulau-fa'ailoga

tala fou

Ga'i gau ma Osteoporosis i Aso Ta'itasi Olaga

O gau gau o se fa'alavelave masani i tagata matutua, e masani lava i tagata matutua e maua i le osteoporosis, ma o le pa'u o le mafua'aga autu lea.E tusa ai ma le 2050, o le a iai le 6.3 miliona tagata matutua ua gau suilapalapa i le lalolagi atoa, lea e sili atu i le 50% o le a tupu i Asia.

O le gau o le suilapalapa e tele sona aafiaga i le soifua maloloina o tagata matutua, ma ua faaigoaina “o le gau mulimuli i le olaga” ona o le maualuga o le gasegase ma le oti.E tusa ma le 35% o tagata gau o le suilapalapa e le mafai ona toe foʻi i le savali tutoʻatasi, ma le 25% o tagata gasegase e manaʻomia le tausiga ile fale mo se taimi umi, o le numera o le oti pe a maeʻa gau o le 10-20%, ma le maualuga o le maliu e pei o le 20-30% i totonu. 1 le tausaga, ma e taugata le pili faafomai

Osteoporosis, faʻatasi ai ma le toto maualuga, hyperglycemia, ma le hyperlipidemia, ua taʻua o le "Four Chronic Killers", ma e faʻaigoaina foi o le "Silent Killer" i le matata faafomaʻi.O se fa'ama'i leleoa.

Faatasi ai ma le osteoporosis, o le faailoga muamua ma sili ona taatele o le maualalo o tiga i tua.

O le a faateteleina le tiga pe a tu pe nofo mo se taimi umi, ma o le a faateteleina foi le tiga pe a punou, tale, ma le fe'ai.

A'o fa'aauau pea ona tupu, o le a fa'apu'upu'u le maualuga ma le tua, ma o le tua e mafai fo'i ona fa'atasi ma le manava, fa'apa'u le manava, ma le leai o se 'ai.Osteoporosis e le o se fa'aletonu faigofie o le calcium, ae o se fa'ama'i ponaivi e mafua mai i le tele o mea.O le matua, le paleni o mea'ai, ola le lelei, fa'ama'i, vaila'au, kenera ma isi mea e mafua ai le osteoporosis.

O faʻatusatusaga o le faitau aofaʻi o tagata o loʻo faʻaalia ai o le aofaʻi o tagata e 65 tausaga ma luga atu o le a faʻateleina i Sasaʻe ma Saute-Saʻe Asia, Aferika i Matu, Asia i Sisifo, ma Aferika i Sahara, ae o le a faʻaitiitia i Amerika i Matu ma Europa.Talu ai e fa'atupula'ia fua gau gau i le matua, o lenei suiga i le faitau aofa'i o le lalolagi o le a ta'ita'ia ai le fa'ateleina o tupe fa'aalu mo le soifua maloloina i totonu o nei atunu'u.

I le 2021, o le faitau aofaʻi o Saina e 15 i le 64 tausaga o le a maua ai le 69.18% o le aofaʻi o le faitau aofaʻi, o se faʻaititia o le 0.2% faʻatusatusa i le 2020.

I le 2015, sa i ai le 2.6 miliona osteoporotic gaui i Saina, lea e tutusa ma le tasi osteoporotic gaui uma 12 sekone.I le faaiuga o le 2018, ua oʻo atu i le 160 miliona tagata.

 


Taimi meli: Ian-06-2023