itulau-fa'ailoga

tala fou

Ga'i o le Bicondylar tibial plateau ma le hyperextension ma varus(3)

I le vaega HEVBTP, 32% o tagata mamaʻi na tuʻufaʻatasia ma isi aano poʻo faʻaleagaina fausaga, ma 3 maʻi (12%) na i ai popliteal vascular manua e manaʻomia ai le toe faʻaleleia.

I le faʻatusatusaga, naʻo le 16% o tagata gasegase i le vaega e le o le HEVBTP na i ai isi manuʻa, ma naʻo le 1% e manaʻomia le faʻaleleia o le popliteal vascular repair.E le gata i lea, o le 16% o tagata maʻi EVBTP na i ai se vaega poʻo le atoatoa o manuʻa namu peroneal ma 12% na maua i le maʻi o le tamaʻi povi, faʻatusatusa i le 8% ma le 10% o le vaega faʻatonutonu, faasologa.

Faiga fa'avasegaga fa'aleaga tibial plateau fa'aleaganu'u, e pei ole Schatzker, Moore, ma le AO/OTA fa'avasegaga, ua mamanuina e fesoasoani ai i foma'i tipitipi e fa'ailoa manu'a e a'afia ma atia'e fuafuaga mo togafitiga.

O nei gau e masani ona faʻavasegaina o AO C ma Schatzker V poʻo VI

Ae ui i lea, o faʻamatalaga patino o lenei ituaiga gau e mafai ona le amanaiaina e lenei faʻavasegaga, lea e mafai ona tuʻu ai nisi tagata gasegase i faʻamaʻi le talafeagai i le i ai o ni faʻalavelave ogaoga o le neurovascular.

图片11

O le manua o le HEVBTP e talitutusa ma le gau o le tibial plateau anteromedial faʻatasi ma le faʻalavelave faʻalavelave i fafo ma le gau o le ligament i tua.

O le mea lea, mo le gau o le anteromedial tibial plateau, e tatau ona gauai atu i le manua o le pito i tua o le sooga tulivae.

I le suʻesuʻega nei, o le manua o loʻo faʻamatalaina i la matou mataupu e masani ona tutusa ma se gau faʻamalosi o le tibial plateau.Ae ui i lea, e ese mai i manuʻa vaivai o le ligament poʻo le pito i tua, o manuʻa i nei tulaga o ponaivi ma e taʻua o gau gau i luga o le metaphysis poʻo le pito i tua.

E manino lava, o le faʻamaoniaina o mamanu manuʻa o le mea lea e mafai ai e fomaʻi tipitipi ona togafitia lelei maʻi gau.E mafai ona faʻamaonia e ala i le mauaina faʻatasi o ata multiplanar ma faʻasologa faʻasologa e fuafua ai mea faʻapitoa o le manuʻa.

E taua le iloa o le taua o lenei manuʻa, o se faʻalavelave taua tele.

Na iloa e Moore o nisi ituaiga o manuʻa o le tibial plateau e le o tuʻuesea ae o loʻo faʻatusalia ai se fusi o manuʻa e aofia ai manuʻa ligamentous ma neurovascular.

E faʻapea foʻi, i lenei suʻesuʻega, o le hyperextension ma le varus tibial plateau bicondylar fractures na maua e fesoʻotaʻi ma le 32% maualuga le lamatiaga o isi manuʻa, e aofia ai manuʻa popliteal vaʻa, manua neura peroneal, ma faʻamaʻi vaega.

I le faaiuga, o le hyperextension ma le varus bicondylar tibial plateau fractures o se mamanu tulaga ese o gau tibial plateau.O uiga fa'atusa o lenei faiga e

(1) Fa'alēaogāina le fa'ata'atia masani i tua i le va o le sagittal plane ma le tibial articular surface

(2) gau gau o le pito i tua

(3) Fa'asalaina o le pito i luma, varus deformity i luga o le coronal view.

 

E tatau i fomaʻi tipitipi ona iloa e mafai ona tupu lenei manuʻa pe a maeʻa se faʻalavelave faʻaleagaina o le malosi i tagata matutua matutua ma se maualuga maualuga o manuʻa neurovascular.O le faʻaitiitia ma le faʻaogaina o taʻiala o loʻo faʻamatalaina e mafai ona faʻaaogaina e togafitia ai lenei tulaga o manuʻa.


Taimi meli: Me-16-2022